Ad Code

Responsive Advertisement

Έγγραφο του ΔΝΤ βάζει "φωτιά" στις διαπραγματεύσεις: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία - Πού διαφωνούν Ταμείο και Ευρωπαίοι


- Το απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει ημερομηνία 14 Μαΐου

- Αν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες, η Ελλάδα δεν θα καταβάλει η δόση της 5ης Ιουνίου στο Ταμείο

- "Το ΔΝΤ δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα όπου η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία"

- "Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις" Ελλάδας – δανειστών αναφέρει

- Εμπόδιο παραμένουν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η επαναπρόσληψη 4000 δημοσίων υπαλλήλων

- ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μια ακόμη βόμβα μεγατόνων ρίχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με απόρρητο έγγραφό του που φέρει ημερομηνία 14 Μαΐου και διέρρευσε το Σάββατο, στο οποίο αναφέρεται πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της μέσα στις επόμενες μέρες, τότε δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ στο Ταμείο και θα χρεοκοπήσει μέσα στον Ιούνιο!

"Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις μερικές μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλιώς η κρίσιμη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου μάλλον δεν θα καταβληθεί" αναφέρει ο έγγραφο που έχει διαρρεύσει και έφτασε στην κατοχή του Paul Mason και του Channel 4 News.

"Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να ξεπληρώσουν όλο το ποσό εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές", τονίζεται στο απόρρητο έγγραφο.

Όπως αναφέρει το Channel 4 News "οι Έλληνες διαπραγματευτές έκαναν σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τη δόση της 5ης Ιουνίου, δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς συμφωνία".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Από τη χρεοκοπία στην... πρόοδο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συντάκτες του απόρρητου εγγράφου του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν πως έχει γίνει "κάποια πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Η πρόοδος αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αφορά στον ΦΠΑ, στην είσπραξη φόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.

"Όμως το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους σημαίνουν πως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα μοιάζει ως η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία πριν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου".

Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει και τις διαφωνίες των δυο πλευρών σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4000 δημοσίων υπαλλήλων. Είναι τα θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία, τονίζει.

Σύμφωνα με το έγγραφο είχε γίνει πρόοδος στα εργασιακά στο παρελθόν και επισημαίνει ότι αυτά που στέκονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα είναι οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και το εργασιακό.

Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. "Η Ε.Ε. ψάχνει για μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των κανόνων του, που δεν επιτρέπουν μια λύση "quick and dirty", όπως αποκαλείται".

Τα σημεία "προόδου" είναι που προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ένα από αυτά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να "αφήσουν" τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό άνοιξε το δρόμο για ενδιάμεση συμφωνία και ένεση ρευστότητας.

Όμως το έγγραφο του ΔΝΤ, επιμένει: "κατέστη σαφές πως καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία". Και τονίζονται οι διαφορές με τους Ευρωπαίους: "Ενώ το προσωπικό (του ΔΝΤ) τόνισε ότι δεν πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους, την ίδια στιγμή το προσωπικό επεσήμανε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάζουν. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι αντίστροφη σχέση ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα".

Το τελευταίο "μεταφράζεται" ως εξής: όσο περισσότερη λιτότητα ζητούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, αντίθετα από τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο όπου η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία.

Πηγή: Channel 4

newsit.gr